• 22 juni 1963, Genk
  • Veronique, 1990
  • Olivier en Nicola (°1993), Thibault (°2001) en Anthony (°2003)
  • Meeuwen-Gruitrode (Limburg)
  • 1992 (7de), 1996 (20ste en 13de, in team), 2000 (4de) en 2004 (4de en 6de, in team)
1963
Hoe het begon...

Onvoorwaardelijke liefde voor paarden. Ludo groeit ermee op. Als peuter vertoeft hij graag in de familiestallen. Hij is onder de indruk van de edele viervoeters. En ervaart meteen hoe hecht de band tussen mens en paard wel kan zijn.

Vader Antoon ‘Toine’ Philippaerts, een graag geziene gast bij de Landelijke Rijvereniging, heeft dat in de gaten. En tilt kleine Ludo al gauw in het zadel. De eerste stapjes te paard van een gevierd ruiter en olympiër.

Samen met broer Johan en zussen Greet en Rita leert Ludo de kneepjes van het vak bij de Genkse Lustige Dravers. Ludo loopt over van talent en schopt het op zijn twaalfde tot provinciaal kampioen springen in de hoogste categorie, samen met het paard Gamin.

Het is de eerste zege in een lange carrière vol prijzen en prachtprestaties. Zo haalt Ludo een jaar later in dezelfde klasse de nationale titel binnen – deze keer met Romanus (v. Lutteur).

1979
Vliegende start

De jonge beloftevolle ruiter blijft zijn grenzen verleggen. In 1979 waagt hij zich met de paarden Robber en Terrible (v. Buenaventura) aan de zwaarste klasse dressuur én springen op het nationale kampioenschap in Wachtebeke. Ludo zegeviert.

Hij draagt tijdens die periode bij de Landelijke Rijvereniging meer dan eens de palm weg. Hij wordt drie keer nationaal kampioen in dressuur en twee keer in springen – telkens in de zwaarste reeksen. In 1980 schrijft hij met Vandour (Buenaventura x Flügel) ook de Belgische titel bij de vijfjarige paarden op zijn naam, in het Naamse plaatsje Gesves. Ludo’s carrière neemt een vliegende start.

1981
Een eigen wedstrijdstal

De vroege jaren tachtig. Ludo laat de toenmalige BGLSR achter zich en sluit zich als junior aan bij de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF). Zijn belangrijkste prestatie? Een aantreden op de Europese kampioenschappen in het Zwitserse Aarau, Zwitserland. Sabine (v. Flügel), Vandour en Terrible zijn in die tijd Ludo’s trouwe wedstrijdpaarden.

De jaren verglijden en de juniorruiter wordt senior. Mét een sterke wedstrijdstal. Die stelt Ludo samen met veel liefde, in alle rust en onder degelijke begeleiding. Langzaam maar zeker treedt hij op het voorplan – eerst met Alkenaar (v. Alkenaar). Het paard vergezelt Ludo bij zijn internationale debuut op de Jumping van Brussel in 1986. Ook Colonel (v. Tamara) en de jonge Darco (Lugano x Codex) geven acte de présence.

1986
Publiek erkent klasse

Nog met Alkenaar klimt Ludo naar de achtste plaats tijdens zijn eerste wereldbekerwedstrijd in Antwerpen, 1986. De internationale jumpingwereld raakt onder indruk van Ludo’s klasse. Ook in eigen land groeit de waardering. “Ludo Philippaerts revelatie op Jumping Antwerpen”, kopt een sportkrant.

In datzelfde jaar maakt hij voor het eerst deel uit van een Belgisch landenteam. Weer een primeur van formaat. Fast forward naar 2009: Ludo blikt terug op 105 deelnames aan landenprijzen en 8 overwinningen.

1987
Daar komt Darco

Ook in 1987 presteren Ludo en zijn paarden meer dan behoorlijk. Het is de aanloop naar een sleuteljaar in zijn carrière. In 1988 ontspringt het droomduo Philippaerts-Darco. Darco, de legendarische hengst uit de stal van Tinus Paesen uit Peer, brengt Ludo’s loopbaan in een stroomversnelling. “Met Darco voel ik me goed”, vertelt Ludo aan de krant. En dat blijkt uit de resultaten.

In 1988 wint Ludo eerst de Grand Prix van Chaudfontaine met Alkenaar. En ook die van Duinkerke, met Dorothée (Flügel x Codex). Daarna is Darco aan zet. Op de Grand Prix van Rotterdam landt Ludo op de derde plaats, maar de apotheose volgt tijdens het drukbezette winterseizoen …

Ludo en Darco nemen deel aan de internationale jumpings van Maastricht en Amsterdam en sprokkelen wereldbekerpunten met een vijfde plaats in Brussel. Dan zorgt het team voor een wonderlijk eindejaarsgeschenk: de wereldbekeroverwinning op de Grote Jumping van Londen. Wie Ludo zegt, zegt Darco. En omgekeerd. Later in zijn carrière zal Ludo ook nog successen behalen met de zonen van de kampioen. Wat een afstamming!

Resultaten 1988
1GPChaudfontaine, BelgiëAlkenaar
1GPDuinkerke, FrankrijkDorothée
1WereldbekerLonden, Verenigd KoninkrijkDarco
3GPRotterdam, NederlandDarco
5WereldbekerBrussel, BelgiëDarco

 

1989
Darco-mania slaat toe

1989. Ludo en zijn hengst Darco blijven hoge toppen scheren. En na een wereldbekeroverwinning in ’s-Hertogenbosch is de Darco-mania compleet. Liefhebbers kunnen hun ogen niet afhouden van het gracieuze raspaard.

Ook bij de Nederlandse beleggingsgroep Optiebeurs slaat de vonk over. Resultaat? Een veelbelovende sponsorovereenkomst. Zo treedt Ludo toe tot een selecte kring van collega’s. Stuk voor stuk behendige ruiters. Sommigen springen nog altijd mee op het allerhoogste niveau.

1 / 2
2 / 2
1989
Internationale roem

Ludo’s ster rijst: in eigen land én op de internationale piste. Hij steekt de Atlantische Oceaan over voor de wereldbekerfinale in Tampa (Florida), laat hoefijzerafdrukken achter op de Europese kampioenschappen en wordt een vaste waarde in het Belgische Nations Cup Team.

Supporters popelen om Ludo te zien schitteren. Ze zijn met zo veel dat ze zelfs touringcars inleggen. Wie geluk heeft, is getuige van Ludo’s eerste landstitel in Bavikhove: hij haalt de hoogste score met Vanna (Echo de Thurin x Codex).

Resultaten 1989
1WereldbekerDen Bosch, NederlandDarco
1GPKapellen BelgiëDarco
1GPGesves, BelgiëDarco
1Belgisch KampioenschapBavikhove, BelgiëVanna
1Nation's CupLanaken, BelgiëVanna
4WereldbekerAntwerpen, BelgiëDarco
4GPKopenhagen, DenemarkenFidelgo
4GPLanaken, BelgiëDarco
5WereldbekerParijs, FrankrijkDarco
5WereldbekerBrussel, BelgiëDarco
8WereldbekerHelsinki, FinlandVanna
13Wereldbeker FinaleTampa, Florida , Verenigde StatenDarco
15Europees KampioenschapRotterdam, NederlandDarco
1990
De olympiade lonkt

In 1990 krijgt Ludo versterking van Fidelgo (Voltigeur x Codex ), ook een winnaar. Toch blijven vooral de prestaties met Darco bij. Hoogtepunten? Een vierde plaats in de Grote Prijs van Aken en een zesde plaats op de wereldkampioenschappen van Stockholm.

In 1991 bestendigt Ludo zijn status als topruiter verder. Hij rijft met Adora (v. Pion) zijn tweede Belgische landstitel binnen. En verovert met Fidelgo de zege tijdens een wereldbekermanche in Mechelen.

Dan breekt 1992 aan. Het jaar van de Olympische Spelen in Barcelona. Ludo trekt met zijn trouwe Darco naar de stad van Gaudí. Ze springen er samen naar een zevende plaats in het klassement. Ludo gooit met zijn eerste olympische deelname meteen hoge ogen.

Resultaten 1990
1GPLommel, BelgiëDarco
1GPChaudfontaine BelgiëFidelgo
1GPGesves, Verenigd KoninkrijkFidelgo
2GPCalgary, CanadaDarco
2GPOberanven, LuxemburgFidelgo
2GPMaastricht, NederlandFidelgo
3WereldbekerGoteborg, ZwedenDarco
4GPAken, DuitslandDarco
6WereldkampioenschapStockholm, ZwedenDarco
7WereldbekerDen Bosch, NederlandDarco
8WereldbekerAntwerpen, BelgiëDarco
8GPBerlijn, DuitslandFidelgo
9WereldbekerAmsterdam, NederlandDarco
9GPParijs, FrankrijkFidelgo
10GPBordeaux, FrankrijkFidelgo
11Wereldbeker FinaleDortmund, DuitslandDarco

 

Resultaten 1991
1GPEindhoven, NederlandFidelgo
1Belgisch KampioenschapBavikhove, BelgiëAdora
1WereldbekerMechelen, BelgiëFidelgo
2GPStuttgart, DuitslandFidelgo
2GPRoyan, FrankrijkFidelgo
3WereldbekerAntwerpen, BelgiëDarco
5GPBiarritz , FrankrijkFidelgo
5GPKnokke Zoute , BelgiëFlinte
5GPBirmingham, Verenigd KoninkrijkFidelgo
6GPGoteborg, ZwedenDarco
6GPKapellen, BelgiëDarco
8GPZuidlaren, NederlandFlinte
8GPParijs, Champ de Mars , FrankrijkFidelgo
19Europees KampioenschapLa Baule , FrankrijkDarco
Resultaten 1992
1GPLuxemburg, LuxemburgFidelgo
2GPOberanven, LuxemburgFidelgo
3WereldbekerGoteborg, ZwedenDarco
3GPBiarritz, FrankrijkFidelgo
5WereldbekerParijs, Bercy, FrankrijkDarco
5Victor LudorumAntwerpen, BelgiëFidelgo
5GPLa Baule , FrankrijkDarco
5GPEindhoven, NederlandFidelgo
6GPHelsinki, FinlandFidelgo
7GPGoteborg, ZwedenDarco
7GPRome, ItaliëFidelgo
7Olympische SpelenBarcelona, SpanjeDarco
7WereldbekerMechelen, BelgiëDarco
8WereldbekerHelsinki, FinlandFidelgo
8GPParijs, Porte de Versailles FrankrijkDarco
9WereldbekerDen Bosch, NederlandDarco
10GPBerlijn, DuitslandDarco

 

1993
Darco zegt piste vaarwel

Op de Jumping van Mechelen in 1993 nemen Ludo en Darco afscheid van elkaar. Darco’s laatste grote wapenfeit? De derde plaats op de Grote Prijs van Rotterdam eerder dat jaar.

Darco verhuist terug naar Stoeterij Lindehof van Tinus Paesen, en draaft niet meer over de piste tijdens wedstrijden. Hij geeft zijn sterke genen wel door als dekhengst. Darco overlijdt in 2006, maar leeft voort in talloze nakomelingen. Raspaarden met … een aardje naar hun vaartje.

Resultaten 1993
3GPRotterdam, NederlandDarco
5Wereldbeker FinaleParijs, Bercy, FrankrijkDarco
5GPOslo, NoorwegenFidelgo
6GPCannes, FrankrijkFidelgo
6WereldbekerHelsinki, FinlandFidelgo
8GPRome, ItaliëFidelgo
8GPHckstead, Verenigd KoninkrijkDarco
10WereldbekerDen Bosch , NederlandFidelgo
10GPKapellen, BelgiëDarco
19Europees KampioenschapGijon, SpanjeDarco