1 / 3
2 / 3
3 / 3

Volgend op de Q&A zijn hier jullie vragen en onze antwoorden! 

 Wat en waar is jullie leukste familie uitstap zonder de paarden?
Een familieuitstap zonder de paarden is vrij zeldzaam voor ons. Af en toe gaan we uiteten samen bij La Botte, dat is altijd wel een leuk moment. Verder hebben we intussen de traditie ingebouwd om jaarlijks na Jumping Mechelen samen op vakantie te gaan.

Gaan jullie verder nog ooit op vakantie?
Dat gebeurt af en toe wel eens, maar dan met vrienden, voor een paar dagen. Daar proberen we ook wel eens tijd voor te maken, maar ook die tijd is vrij beperkt. Thibault en Anthony gaan tussendoor ook wel eens met mama en papa.

Wat is jullie lievelingseten?
Natuurlijk staat bij La Botte wel veel op de kaart dat we allemaal graag hebben. Ook steak met frieten gaat er altijd in!

Waar zitten Anthony & Thibault op school?
Beiden op Sint-Augustinus in Bree. We gaan gewoon normaal naar school, wanneer we een belangrijke jumping hebben en enkele dagen school missen schrijven we de gemiste stof achteraf bij.

Zijn jullie elkaar soms niet beu gezien?
Ja, toch wel, maar dat zal in elk gezin wel zo zijn. We zitten niet altijd samen thuis, maar zijn wel vaak op dezelfde wedstrijden. Daarom wonen Olivier en Nicola intussen ook alleen op een appartement. Olivier verhuisde vorig jaar, Nicola is nog maar net verhuisd.

Hebben jullie veel vrije tijd voor vrienden?  
Heel weinig, we zijn niet ook niet veel thuis, dus dat maakt het moeilijker.  Natuurlijk hebben we wel een heel aantal vrienden die ook in de paardenwereld zitten. Die zien we dan wel regelmatig op wedstrijden.

Hoeveel uren zitten Nicola en Olivier in het zadel per dag?
Echt in het zadel? Een uur of 4 à 5 per dag. Op wedstrijd rijden we minder, dus in het weekend zal dat een uur of 2/2,5 per dag zijn. Dan hebben we het over effectief paardrijden, niet over alles wat ervoor en erna komt. Voor Thibault en Anthony is dit dan weer iets anders, zij rijden in het weekend een meerdere paarden per dag (+-6) en door de week maar 1 of 2.  

Hebben jullie ooit eens geen zin om naar stal te gaan of om paard te rijden? 
Ja, dat hebben we af en toe wel eens. Het is ook belangrijk om af en toe eens een dag niet te rijden. Het is belangrijk dat wanneer je op een paard stapt, dat je ook zin hebt om te rijden. Als je tegen je zin moet rijden, komt het toch niet goed, dus dan kun je beter een dag niet rijden en de dag erna met volle motivatie eraan beginnen.  Wanneer Anthony en Thibault examens hebben wordt er soms ook wel eens een dag overgeslagen, studeren is dan even belangrijker.

Naast rijden wat zijn hun taken nog op stal?
Bij ons op stal heeft iedereen zijn eigen personeel, paarden en verantwoordelijkheid. Daarnaast komt de handel er ook meer en meer bij kijken, dus dat is een extra verantwoordelijkheid. Dat, samen met de sport ook effectief uitoefenen, vult onze dagen wel goed.  

Op welke leeftijden zijn jullie gaan rijden? 
Vrij jong, van zodra het mogelijk was zijn we eraan begonnen. Dit moet op ons vijfde ongeveer geweest zijn. Uiteraard nog niet dagelijks, dat kwam pas op latere leeftijd.

Waarom hebben jullie voor die paarden gekozen?
We hebben allemaal wel veel verschillende sporten gedaan. Natuurlijk is paardrijden er bij ons met de paplepel ingegeven. We hebben dat altijd gedaan. Als dat goed gaat, en je haalt dan bepaalde resultaten, ben je ook gemotiveerd om verder te doen. We deden het allemaal wel graag en wonnen ook regelmatig, dus zo zijn we er wel ingerold.

How about dressuur? Waarom springen en geen dressuur
Thuis is het altijd springen geweest. Ja, waarom? Dat is een goede vraag. Er is nooit echt twijfel geweest, we zijn altijd meteen richting springen gegaan, en dat zal altijd wel zo blijven. Onze interesses liggen duidelijk bij springen, niet bij dressuur. Het geeft voor ons ook meer een kick. Natuurlijk hebben we wel elke week dressuurles, want dat blijft heel belangrijk om een paard af te richten. Een goede basis van dressuur is van onmiskenbaar belang.

Welke paard(en)vinden jullie het leukst?
Dat is heel moeilijk om te zeggen, we hebben wel meerdere paarden waar we graag mee samenwerken. Elk paard is uniek en heeft zijn/haar goede en minder goede eigenschappen.

Geven jullie ook lessen, stages of clinics?
Zelden of nooit. Toevallig hebben we dat een tijdje geleden eens eenmalig gedaan, maar dat is heel uitzonderlijk. 
We hebben daar ook veel te weinig tijd voor.

Hoeveel dagen per week zijn jullie niet op wedstrijd en dus thuis op stal?
Dat is van week tot week verschillend. Nicola en Olivier zijn vaak op internationale jumping in het buitenland, en zijn bij gevolg 2, maximum 3 dagen per week thuis. Voor de andere twee, Thibault en Anthony is dit dan weer afhankelijk van of ze meedoen aan een internationale jumping of niet.  

Wat is jullie ergste fail moment?
We hebben er al verschillende gehad hoor, en er zullen er nog wel komen. Dit jaar in Gothenburg, daar had ik (Olivier) het hele jaar naar toegewerkt... Als je dan met de warming-up al moet afhaken, dat is wel zuur. Ik blijf daar wel niet lang bij stilstaan. Wat gebeurd is is gebeurd en je moet gewoon verder. Ik kan tegenslag wel relatief goed relativeren.  

Hebben jullie ooit eens geen zin om naar stal te gaan of om paard te rijden? 
Ja, dat hebben we af en toe wel eens. Het is ook belangrijk om af en toe eens een dag niet te rijden. Het is belangrijk dat wanneer je op een paard stapt, dat je ook zin hebt om te rijden. Als je tegen je zin moet rijden, komt het toch niet goed, dus dan kun je beter een dag niet rijden en de dag erna met volle motivatie eraan beginnen.

Hoeveel uur per week besteden jullie aan paarden? 
We zijn bijna heel de tijd bezig met de paarden. Effectief rijden is iets anders, maar het draait altijd wel rond paarden. Het is altijd wel rond de paarden gebouwd, is het niet rijden dan is het paarden zoeken, video’s bekijken of eraan denken wat te verbeteren valt.

Vliegen jullie graag en wat doen jullie als je lang moet vliegen?
Vliegen op zich is voor ons geen probleem. Het reizen is een ander verhaal. Elke keer opnieuw koffers nemen, naar de luchthaven rijden, wachten, vliegen, hotel… Dat in week uit (voor Nicola en Olivier) is wel vermoeiend. Soms, op hotel, moeten zelfs nadenken welke kamernummer we weeral hebben, want dat is elke week iets anders. En een jetlag, dat went ook wel. Daar hebben wel eens last van, maar als je regelmatig reist gaat dat ook wel weer beter. We zijn ook nog jong, dus dat valt allemaal wel mee.

Wat doen jullie op het vliegtuig als jullie lang moeten vliegen?
We bereiden het programma voor de wedstrijden van de komende 3 à 4 maanden voor. Daarnaast maken we ook een planning voor wat we thuis allemaal willen bereiken. Verder ook zoals de meeste mensen een beetje rusten en film kijken.

Komt er ooit eens een opendeur van de stoeterij?
Die zal er misschien wel eens een dag komen, waarom niet?