1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

CHIO Aken 2023 was een bijzonder succesvolle week voor de familie Philippaerts. Nicola en Katanga van het Dingeshof reden maar liefst vier foutloze omlopen in de Landenprijs en in de Grote Prijs. Eerder won Nicola met Pandora van de Kruishoeve de Youngster finale. Thibault won met Pompidou van het Kuilenhof de Young Riders GP.  Olivier en H&M Miro eindigden twee keer in de top tien. En Anthony maakte als jongste van de familie zijn debuut op het heilige gras van Aken.

Nicola en Katanga van het Dingeshof reden in de Landenprijs en in de Grote Prijs vier foutloze omlopen. Een ongelofelijk sterke prestatie, maar toch overheerst achteraf de ontgoocheling. Oorzaak van die ontgoocheling is dat éne strafpunt vanwege een tijdsoverschrijding van acht honderdsten van een seconde waardoor Nicola niet deel kon nemen aan de barrage.  Uiteindelijk eindigde hij zesde en eerste Belg in de afsluitende GP, wat op zich een fantastisch resultaat is. Voorafgaand hieraan behaalde Nicola Philippaerts de overwinning in de Youngster Finale met Pandora van de Kruishoeve en hij bezorgde België op donderdag het brons.

Eerder al, tijdens de Nations Cup op donderdagavond  bleef het duo twee keer foutloos. Katanga etaleerde na de zege in La Baule eens te meer haar goede vorm en trok die lijn op zondag door tijdens de GP.  Foutloos in de eerste basisomloop en foutloos in de tweede ronde. Maar dan was er die verdomde tijdstraf waardoor Nicola naast de barrage greep en zo niet kon meestrijden voor de oppergaai: eindwinst in Aken.

Ondanks de fantastische prestaties, is de ontgoocheling op maandagochtend  nog niet weggeëbd. “We hebben als familie een fantastische week beleefd. Alles was goed. Allee zet die laatste ronde een enorme domper op het geheel. Katanga sprong ongelofelijk goed, dit is een opdoffer”, zucht Nicola. “De analyse is simpel, maar o zo hard.  Aan de driesprong neem ik iets meer tijd, dat is te verantwoorden. De lijn naar de laatste hindernis is lang en ik zet twee galoppassen te veel waardoor ik acht honderdsten van een seconde tekortkom om voor het tweede jaar op rij door te stoten naar de barrage.  Geloof me, er zijn niet veel paarden die twee jaar na elkaar zich voor die barrage van dé wedstrijd van het jaar kunnen plaatsen. Iedereen kijkt naar die ronde, naar die dikke minuut die zo’n ronde vraagt.  Maar niemand ziet de tijd, de opofferingen, de moeite, trainingsarbeid die hieraan vooraf zijn gegaan.  Daar kunnen enkel Katanga en ik over oordelen. Het is zo verdomd zuur dat ik haar niet heb kunnen belonen voor al dat werk en voor die bloedvorm.”

Tweelingbroer Olivier verzamelde maar liefst zes top tien plaatsen gedurende de competitieweek. Toch kon hij zich niet kwalificeren voor de Grote Prijs op zondag, en dat was voor hem wel een ontgoocheling. Met Le Blue Diamond van het Ruytershof maakte hij deel uit van het Belgische team dat brons won in de Nations Cup. Over het ganse concours eindigde Olivier maar liefst zes keer in de top tien.“Als ik terugkijk op het voorbije concours dan hink ik toch wel op twee gedachten. Ik houd er een dubbel gevoel aan over”, begint Olivier zijn analyse. “De paarden hebben over het algemeen goed gesprongen, maar los daarvan heb ik me niet kunnen plaatsen voor de GP van zondagnamiddag. Ik behoor tot het team dat brons pakt, maar ook daar heb ik een springfout te veel. Ik had er toch wel wat meer van verwacht.”

En daar stopt de triomf niet. Ook de prestatie van Thibault zondagvoormiddag ging al snel over de tongen. De 21 jarige won met zijn paard Pompidou van het Kuilenhof de Young Riders Grote Prijs. Op vrijdag mocht Thibault al het podium op toen hij, eveneens met Pompidou, derde eindigde in de NetAachen-Prize. “Ik ben heel tevreden over de voorbije week. Het was de eerste keer dat ik mocht aantreden op de grote graspiste. Ik ben er zo vaak naar papa, Olivier en Nicola gaan kijken. Dat ik daar nu zelf reed én een wedstrijd kon winnen is fantastisch”, zegt Thibault. “Van de twee wedstrijden waaraan ik deelnam won ik er één en eindigde ik als derde in de andere. Mijn paard had nog niet zoveel ervaring, maar hij heeft dat prima gedaan. We hebben Pompidou van het Kuilenhof gekocht toen hij zeven jaar was. Pompidou komt uit het nabijgelegen Bocholt waar hij gefokt en opgegroeid is bij Jo Maesen.”

Net als broer Thibault maakte ook Anthony zijn debuut in Aken. Ook hij zat meteen goed. Op vrijdag eindigde hij met Orchidee van Dorperheide zevende in de NetAachen-Prize. “Deelnemen aan het grootste Europese paardensportevent van het jaar op zich is een hele ervaring”, zegt Anthony. “Ik herinner me dat ik hier vroeger kwam supporteren voor mijn papa en voor mijn broers. Als kleine jongen droom je dan wel eens om op een dag hetzelfde te mogen doen. Die droom is vorige week uitgekomen. Die gigantische graspiste oprijden, dat doet toch wel iets met een mens. In één woord: fantastisch. Enerzijds is dat een tikkeltje stress, anderzijds is dat een gigantische eer en een beloning voor het harde werk. Ok, het was nog geen vijfsterrenwedstrijd, maar dat maakt niet uit.”

Het slotwoord is voor papa Ludo.  “Het is heel jammer wat Nicola en Katanga overkomen is. Voor het tweede jaar op rij konden ze zich plaatsen voor de barrage van de GP van Aken. En wie weet wat daar nog allemaal had kunnen gebeuren. Katanga heeft de vorm van haar leven te pakken. Zo’n kans krijg je niet vaak in je leven”, zegt Ludo. “Anderzijds behoort dit jammer genoeg tot de harde wetten van de topsport.  Je mag en moet ontgoocheld zijn, maar je moet ook verder. Leren uit de fouten en beter worden.  Die acht honderdsten zijn jammer, doodjammer. Maar het mag de rest van de week niet van de kaart vegen. Brons in de Nations Cup, winst voor Nicola bij de jonge paarden, winst voor Thibault bij de Youngsters, enkele top tien plaatsen voor Olivier en een zevende plaats voor Anthony.  Geloof me, ook dit is uitzonderlijk. Ik ben fier op mijn zonen en iedereen die hieraan zijn of haar bijdrage heeft geleverd."

27/06 - 02/07/2023

Aachen CSIO5* Aachen DE

29/06 - 02/07/2023

Peelbergen CSI2* Peelbergen Equestrian Centre NL