1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Olivier stapt dinsdag het vliegtuig op met als eindbestemming Doha. Later deze week neemt hij er deel aan de GP, de eerste grote afspraak van het seizoen. Eén week later neemt hij in datzelfde Doha deel aan de openingswedstrijd van de Longines Global Champions Tour en van de Longines Global Champions League. In 2020 won hij samen met broer Nicola de openingswedstrijd van de ploegencompetitie. Nicola verblijft al sinds half januari in de Verenigde Staten waar hij zich voorbereidt op het seizoen.

Tweelingbroers Olivier en Nicola hebben veel gelijkenissen, maar als het aankomt op de voorbereiding van het seizoen hebben ze elk een totaal andere aanpak.  Nicola kiest al jaren voor een voorbereiding in de Verenigde Staten waar hij zakendoen combineert met wedstrijden. Olivier zweert dan weer een voorbereiding in Oliva. Dat was dit jaar niet anders.  “Naar mijn gevoel is dit een goede manier om het seizoen voor te bereiden”, zegt Olivier . “Ik heb alle paarden in alle lagere categorieën gereden om hen zo op een rustige manier voor te bereiden op de belangrijke wedstrijden gespreid over een volledig seizoen. Het eerste belangrijke tweeluik komt er snel aan. Volgende week vertrek ik naar Doha waar ik eerst deelneem aan de CSI5* om dan één week later deel te nemen aan de Longines Global Champions Tour. Met H&M Miro en Mr Idol S neem ik deel aan de verschillende GP’s. Wie van hen ik opzadel voor de ploegencompetitie hangt af van de vorm die ze tijdens de eerste week tonen.” 

Olivier presteert telkens zeer sterk in Doha. In 2020 won hij samen met Nicola  de manche van de Longines Global Champions League. Eén jaar later won hij er de openingsrubriek. In 2022 won hij met zijn nieuwe ploeg de Stockholm Hearts, het team waar ook Nicola  deel van uitmaakt, samen met Malin Baryard-Johnsson en Peder Fredricson. “Het feit dat ik jaar na jaar zo goed presteer in Doha komt deels door de voorbereiding en de bewuste keuzes die ik dan maak”, zegt Olivier. “In de ploegencompetitie eindigden we vorig jaar als tweede. Dit jaar wil ik beter doen. Vooral de finale in Praag was één grote teleurstelling. Op individueel vlak is het de ambitie om me dit jaar voor het eerst voor de individuele finale te plaatsen. Een andere ambitie is om proberen dit jaar een wedstrijd van de Global Champions Tour te winnen. Ik eindigde al enkele keren als tweede. Ik wil er dit jaar alles aan doen om die nul van het bord te vegen. Want als je tweede kan eindigen, dan kan je eigenlijk ook winnen. Ik heb vertrouwen dat die eerste zege er vroeg of laat aan zal komen. Ik maak me daar dan ook niet druk om.”

Nicola  is enkele jaren geleden voor het eerst de grote plas overgevlogen om in de Verenigde Staten zijn seizoen voor te bereiden. “We zijn toch een groot bedrijf dat eigenlijk overal aanwezig moet zijn. De voorbije jaren hebben wij een grote groei gekend, zegt Nicola . “Vandaar dat ik naar de Verenigde Staten getrokken ben. Enerzijds om zaken te doen, anderzijds om het seizoen voor te bereiden. Het bevalt me hier goed, de omstandigheden zijn prima en Katanga springt hier altijd uitstekend. Tijdens de eerste wedstrijd van het jaar sprong ze meteen foutloos. Vorige week deed ze dat opnieuw in een vijfsterrenwedstrijd. De paarden moeten hier iets meer klaar zijn dan in Oliva. Hier worden toch al hindernissen van 150 cm gesprongen. Volgend weekend is er opnieuw een CSI5* en kan Katanga opnieuw haar potentieel tonen. Ze is goed in vorm en ik hoop dat ze dat nog een tijdje kan aanhouden. Periodes van rust afgewisseld met intense trainingen en wedstrijden is voor mij qua voorbereiding een ideale mix.”


Later deze week is Nicola  er dus niet bij in Doha. Hij begint later aan zijn parcours van de Global Tour. “Het kan zijn dat we in Mexico of Miami instappen maar het kan ook nog later zijn. De definitieve planning ligt nog niet vast. Begin april keer ik terug naar België om dan in mei klaar te zijn voor de eerste grote Europese afspraak: de GP en de landenwedstrijd van Rome”, besluit Nicola .

11/01 - 02/04/2023

Winter Equestrian Festival - WEF CSI5*/ CSI4*/ CSI3* / CSI2* US

02/02 - 22/02/2023

MET Oliva - Tour 2 CSI3* / CSI2* / CSI1* / CSIYH* Oliva Nova ES

23/02 - 04/03/2023

LGCT Doha CSI5*/ CSI3* Al Shaqab QA