Olivier and Nicola Philippaerts, ready for the European Championship
Olivier and Nicola Philippaerts, ready for the European Championship

Olivier and Nicola Philippaerts, ready for the European Championship

Nicola Philippaerts (Katanga v/h Dingeshof) en Olivier Philippaerts (H&M Le Blue Diamond van ’t Ruytershof) nemen deze week samen met Pieter Devos (Jade vd Bisschop) en Jos Verlooy (Varoune) deel aan het EK Jumping dat vanaf woensdag van start gaat in het Duitse Riesenbeck. Wilm Vermeir (IQ van het Steentje) is reserve. Voor beide broers is het hun tweede deelname ooit aan het EK bij de senioren, hun eerste keer samen op een groot kampioenschap. 

Voor de eerste deelname van Nicola Philippaerts aan een EK bij de senioren moeten we teruggaan tot 2013 toen hij met Cortez in het Deense Herning aantrad. De eerste EK-deelname van Olivier Philippaerts dateert van 2017 toen hij H&M Legend of Love voorreed in Göteborg. Beide ruiters zijn nu wat ouder en hebben meer bagage. Die extra ervaring is nodig want zowel hun paarden als die van collega’s Devos en Verlooy staan straks voor het eerst op een groot kampioenschap. 

Katanga v/h Dingeshof liet eerder dit jaar al mooie dingen zien. Tijdens de GP van de Longines Global Champions Tour in Londen haalde Nicola met zijn Limburgse merrie de barrage en eindigde hij zesde. “Katanga heeft de goede vorm beet, zoveel is duidelijk”, weet Nicola Philippaerts“Behalve die zesde plaats zijn er nog andere goede resultaten in vijfsterrenwedstrijden eerder dit seizoen in zowel Amerika als Europa. Katanga heeft evenwel geen ervaring op een kampioenschap. Zo’n kampioenschap is toch net iets anders dan andere wedstrijden. Gedurende meerdere dagen moet je paard er staan. Nu, ze moet eens de stap zetten en ik acht het moment nu wel juist. Ik leef dan ook met vertrouwen toe naar het EK.”

Net als zijn tweelingbroer Nicola waagt ook Olivier zich niet aan een pronostiek. “Het is een cliché van hier tot ginder en terug, maar tijdens een kampioenschap kan er van alles gebeuren.  Laat het me zo zeggen dat we beiden hopen om zondag de finale van het individuele kampioenschap te kunnen rijden. Op woensdag is er het jachtparcours terwijl donderdag en vrijdag in het teken staan van de landencompetitie.  Zaterdag is het rustdag en zondag de finale van het individuele EK. In Valkenswaard sprong H&M Le Blue Diamond van ’t Ruytershof naar de overwinning in de ploegencompetitie van de Global Tour. Hij is in vorm en dat geeft vertrouwen. Aan mij en mijn collega ruiters om onze ervaring over te brengen op onze, op vlak van een kampioenschap, minder ervaren paarden.  Als dat lukt kunnen we ver geraken. Maar een echte pronostiek, daar begin ik niet aan”, aldus Olivier Philippaerts.

31/08 - 05/09/2021

European Championschips Riesenbeck 2021 CSIO***** Riesenbeck DE

01/09 - 05/09/2021

HITS-on-the-Hudson VII CSI** Saugerties, NY US

01/09 - 05/09/2021

Spruce Meadows September Series w1 - National CSI***** Calgary CA

01/09 - 05/09/2021

CSI Exloo CSI** Exloo NL

01/09 - 05/09/2021

Tournament of Champions – Travers City Fall Horse Show I CSI*** Williamsburg, MI US

01/09 - 05/09/2021

The Hampton Classic CSI**** Bridgehampton, NY US

02/09 - 05/09/2021

Rome Tor de Qinto CSI** Rome IT

03/09 - 05/09/2021

Horseman Masters CSI*** Lier BE