Topsport betekent reizen over de hele wereld. Het duurt soms uren tot wel dagen om tot op de locatie van een wedstrijd te geraken en het transport hier naartoe, of het nu over de weg is of met het vliegtuig, kan dan ook stressvol zijn voor de paarden. Om ervoor te zorgen dat ze hun topvorm behouden en om de reis voor hen zo aangenaam mogelijk te maken, is het belangrijk om steeds geschikt voer, materiaal en de juiste supplementen mee te nemen.

Benieuwd hoe wij dit doen en hoe wij reis kwaaltjes zoals gewichtsverlies verhelpen? Lees dan zeker verder en ontdek alle tips en tricks van onze onmisbare grooms.

Het effect van reizen op paarden

Een normaal effect dat reizen heeft op het paard is dat het minder gaat eten. Tijdens korte transporten, bijvoorbeeld naar een wedstrijd op een half uurtje tot een uurtje rijden, vormt dit geen probleem. Echter wanneer de paarden langer op het transport staan en dus gedurende een  langere tijd niet eten en drinken, kan de kans op koliek en uitdroging toenemen. Het is dan ook belangrijk hen onderweg aan te moedigen om te drinken en te eten. Gemakkelijk gezegd, maar wat met de kieskeurige drinkers die enkel het water van thuis willen? Voor hen kan je water meenemen in grote bussen. Ga je zodanig lang weg dat een watervoorraad voorzien niet mogelijk is? Dan kan je ervoor kiezen om een kleine hoeveelheid appelciderazijn toe te voegen aan het water. Zelfs het meest kieskeurig paard zal drinken zoals hij thuis doet! Onze voorkeur van emmers gaat uit naar die van Rubco, deze zijn sterk en stevig, ideaal voor lange reizen. 

Transport op de weg

“Voor een lange reis probeer ik de paarden altijd zo gezond mogelijk te houden. Lannoo Fibermix is hiervoor altijd een goede keuze aangezien het trager verteert waardoor de paarden niet zo snel honger krijgen onderweg. Dit combineer ik met Cavalor Resist, vitamine C en prebiotica (Cavalor Vitaflora) om hun immuunsysteem te stimuleren en de darmen gezond te houden aangezien die toch wel kunnen lijden onder de stress van het reizen” , zegt Martynna, showgroom van Anthony.

 “Ook voor jongere paarden en paarden die snel stress hebben, heb ik zo mijn trucjes om ze rustig te houden. Cavalor Emergency 911 doet wonderen op het transport. Nog een tip om stress te voorkomen, is de paarden geen hooi te geven op de vrachtwagen of trailer ‘s nachts”, zegt Martynna.

 “Nog meer tips voor een rustig paard op de weg, is om ze niet te kort vast te binden zodat ze hun hoofd kunnen laten rusten wanneer ze moe worden. Zet ook steeds paarden naast elkaar die elkaar kennen, zo vermijd je dat ze onderling gaan vechten. Tot slot is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende frisse lucht in de vrachtwagen of trailer. Daarvoor zet ik altijd de ramen achter de paarden open en ook het dak indien nodig. Wanneer het echt warm is, zoals in de zomer, zetten we zelfs de airconditioning op. Je moet er bij het openzetten van de ramen en het dak wel opletten dat het paard geen koude oploopt. Daarom is een deken aangeraden, behalve bij jonge paarden of paarden die niet veel reizen, aangezien zij van de stress kunnen gaan zweten wat dan weer kan leiden tot uitdroging of zelfs koliek. Om te zorgen dat de paarden zacht en schoon staan gebruiken we houtkrullen.

Transport via het vliegtuig

“Om de vliegreis voor de paarden zo aangenaam mogelijk te maken, geef ik ze altijd twee dingen. Eerst krijgen ze slobber (Fiber Mash Lannoo) met elektrolyten (Cavalor Electroliq Balance or Electrolyte Balance) waardoor ze gehydrateerd blijven, vervolgens krijgen ze een uur voor de vlucht nog een tube Gastro Aid (Gastro Aid Paste) en slobber, vertelt Coline, showgroom van Olivier. “Tijdens de vlucht hebben de paarden toegang tot een emmer water en twee hooinetten (van Rubco). Tenzij we ’s nachts vliegen, dan krijgen ze geen hooi omdat ze thuis ’s nachts ook geen hooi krijgen en het is goed om dezelfde routine te bewaren. Wijzelf kunnen tijdens de vlucht ook niet bij het volledige paard, alleen bij hun hoofd. Wanneer we terug geland zijn krijgen de paarden opnieuw een tube Gastro Aid en slobber.”

 Tiffany vult aan dat zij voor lange reizen, zoals naar de VS, altijd zorgt dat de paarden slobber met elektrolyten krijgen om uitdroging te voorkomen. Hier voegt ze ook een beetje Cavalor Fiber Force toe zodat de eetlust van de paarden toeneemt. Uiteraard zorgt ze voor hooi om de paarden bezig te houden en natuurlijk mogen wortels en appels niet ontbreken om ze te verwennen.

Beenbescherming 

“Doe enkel beenbescherming aan daar waar het echt nodig is”, stellen zowel Coline als Claire. Een paard bandages omdoen, gewoon om het te doen, kan leiden tot onnodig veel trappen tijdens het transport. Claire weet dit uit ervaring en bandageert daarom enkel de voorbenen. Ook Coline bepaald voor elk paard individueel hoeveel bandages er nodig zijn en of springschoenen of transportbeschermers (Veredus) nodig zijn. Wat niet nodig is, laten ze beide liever af.

Transportdekens

Zowel Martynna, Coline, als Tiffany vertrekken van het idee: een rustig paard kan een dunne deken op, een paard dat veel beweegt en dus ook zweet, zal het fijner vinden zonder deken. Belangrijk is wel om hierbij ook rekening te houden met het weer én met de hoeveelheid paarden die op een vrachtwagen staan want ook dit zijn factoren die de deken keuze beïnvloeden.

Laatste tips

 Als afsluiter willen ons grooms je graag nog de volgende tips meegeven. Zorg altijd voor voldoende ventilatie en maak het voertuig onderweg regelmatig schoon om ademhalingsproblemen te voorkomen. Vermijd om deze reden ook altijd stoffig hooi en strooisel. Zelf opteren onze grooms voor houtkrullen.

 Het paard moet ook steeds een passend halster hebben dat met een touw met een snelle knoop vast wordt gemaakt aan een bindtouw. Op deze manier kan je, in geval van nood, het touw snel losmaken.

Last but not least: controleer of je al het juiste materiaal bij hebt voor je vertrekt. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor een reserve halster, maar ook het paspoort van je paard mag zeker niet ontbreken.

Zoals je leest, wij zijn helemaal voorbereid en jij nu ook!