Olivier and H&M Extra - CHIO Aachen 2019
Olivier and H&M Extra - CHIO Aachen 2019

Olivier and H&M Extra - CHIO Aachen 2019

H&M Extra is één van de blikvangers op het internationale circuit. Onder het zadel van Olivier Philippaerts, springt de hengst van de ene internationale klassering naar de andere. Maar welke weg heeft de intussen 11-jarige hengst afgelegd? Wij zochten het voor jullie uit!

De KWPN hengst werd in 2009 geboren in de fokkerij van Grad van de Winkel uit Smakt. De Berlin-zoon toonde meteen dat hij veel kwaliteit in huis had: hij viel op door zijn sportieve model en uitzonderlijke galop. Daarnaast is ook zijn afstamming er eentje om u tegen te zeggen. Een Berlin-hengst uit een Heartbreaker moeder kan bijna niet anders dan een goed springpaard worden. Het is dan ook niet voor niets dat het oog van de familie Philippaerts en Léon Spronken tijdens de Limburgse Veulenveiling in Weert op deze hengst viel. Zij kochten Extra tijdens deze veiling aan.

De inmiddels 11-jarige hengst begon zijn carrière onder het zadel van Gert Bloemen. Hij bracht Extra voor het eerst op het internationale toneel tijdens de CSIYH1* van Lummen in april 2014. Extra viel toen onmiddellijk op, zo behaalde hij tijdens de Spring Tour twee overwinningen in de rubrieken voor 5-jarige paarden en kon hij daarnaast ook twee top tien klasseringen achter zijn naam noteren. In augustus kwam hij in Opglabbeek aan de start waar hij twee keer naar de derde en één keer naar de zesde plaats sprong. 

In 2015 nam Bo K. Moeller de teugels van Extra over. Hij startte de hengst onder andere in de CSIYH1* rubrieken van Lanaken, Lummen en Opglabbeek. In Lummen kon de combinatie opnieuw naar de overwinning springen in de rubrieken voor 6-jarige paarden. In de loop van 2015 behaalde het duo verschillende top tien klasseringen over hoogtes van 1m20 en 1m30. 

In 2016 ondergaat Extra opnieuw een ruiterwissel: dit keer is het toenmalig Stoeterij Dorperheide-ruiter Viktor Daem die in het zadel plaatsneemt. Extra is op dat moment zeven jaar dus hij komt met hem aan de start in verschillende 7-jarige rubrieken. Tot dan toen was het schema van Extra altijd beperkt geweest maar als 7-jarige verschijnt hij steeds vaker op het internationale toneel. Daem rijdt de hengst onder andere naar een zevende plaats in de CSIYH1* in Lummen, ze behalen enkele top tien klasseringen in de 7-jarige rubriek van Jumping Hasselt, een zevende plaats in Beervelde,... Tijdens de CSI2* van Brussel zal Extra ook aantreden. Nog steeds met Viktor Daem in het zadel, kan hij daar in het 1m40 meteen naar de derde plaats springen. 

Als 8-jarige lijkt de internationale carrière van Extra helemaal van start te gaan. In februari neemt Thibault Philippaerts plaats in het zadel. Hij neemt de hengst in het voorjaar mee naar Spanje, waar ze vooral ervaring op 1m35-1m45 niveau opdoen. Ze behalen gedurende deze periode onder andere een tiende plaats in het 1m45 van de CSI2* competitie. In maart behalen ze een vierde plaats in de CSI2* Grand Prix. Eenmaal terug in België, gaat het duo van start tijdens verschillende jeugdconcours waaronder dat van Lier. Hier behaalt Thibault onmiddellijk de zesde plaats in het 1m40. Dat jaar zouden ze onder andere nog deelnemen aan de CSI2* van Antwerpen, de Nations Cup van Fontainebleau (die ze overigens konden winnen), de CSI2* van Knokke en het EK van Samorin. Ze behaalde hier de vijftiende plaats in het algemeen klassement. Thibault kwam met Extra nog aan de start in Calgary in september. Daarna verdwijnt de hengst even van het internationale toneel tot Olivier Philippaerts in december 2017 de teugels overneemt.

Olivier behaalt tijdens zijn debuut met de hengst in Stockholm meteen een elfde, zevende en achtste plaats tijdens het CSI4* concours. Ook in Londen en Mechelen springt Extra datzelfde jaar nog in de kijker. Onder Olivier Philippaerts springt Extra op het allerhoogste niveau steeds meer onder de aandacht. Hun meest opvallende prestaties zijn onder meer de overwinning in de Nations Cup van Calgary, waarin het duo een dubbel nulronde sprong. In 2019 werden ze derde in de CSI5* Rolex Grand Prix van Rome, vierde in het 1m60 van CSIO5* Aken en vijfde in de CSI5* Grand Prix van Miami. Ook maakten ze deel uit van het team dat in 2019 naar de tweede plaats sprong tijdens de Nations Cup finale van Barcelona. 

Bron: Equnews